Dalende huizenprijzen goed of slecht nieuws ??

Door Gerben Hartkamp – penningmeester Stichting Vastgoedmonitor Regio Foodvalley

De woningmarkt goed nieuws

De woningmarkt van de afgelopen periode met het schaarse woningaanbod levert een ongezonde overspannen woningmarkt op.Kopers hadden vaak matig de gelegenheid om een weloverwogen aankoop te doen. Daarnaast was er weinig of geen keuze. Het woning aanbod is ten opzichte van 12 maanden geleden verdubbeld. Dat is dus goed nieuws voor de zoekers. Ook goed nieuws is dat kopers het prettiger vinden om bij z'n grote aankoop niet tegen elkaar op te hoeven bieden. Goed nieuws is dat kopers bij realistischer marktprijzen een veel beter gevoel aan het aankoop traject overhouden. In plaats van het slechte gevoel bij het overbieden met de vraag hoeveel je nu eigenlijk ,,teveel" betaald heb.

De woningmarkt slecht nieuws

Een van de achterliggende reden van de prijscorrectie is natuurlijk slecht nieuws.  De oorlog in Oekraïne is primair slecht nieuws in verband met het menselijke leed wat daardoor geleden wordt. Slecht nieuws is dat macro economisch de rentes in verband met het inflatiespook worden verhoogd. De betaalbaarheid op de woningmarkt is hierdoor niet toegenomen. We vinden het slecht nieuws wanneer de veel duurzamere nieuwbouw woningen duurder gaan worden dan bestaande minder goed geïsoleerde woningen. Daartegenover is het goede nieuws dat de woningmarkt in de afgelopen 10 jaar ca. 100 % in waarde is gestegen en een correctie van 6% geen slecht nieuws genoemd mag worden.

Conclusie?

U mag het zelf invullen. Is het goedof slecht nieuws wanneer, door rente stijging, met name de bestaande woningmarkt in waarde daalt ?

#regiofoodvalley#woningmarkt#vastgoed#wonen#woonagenda