Onbegrensde ambities leiden tot niets

Woningcorporaties voelen zich verantwoordelijk om bij te dragen aan de oplossing van de huidige woningcrisis. Ze zijn bereid ondanks de economische tegenwind te blijven investeren en hun nieuwbouwproductie te verhogen, mits er betaalbare bouwgrond beschikbaar is en er geschikte locaties.

Betaalbare woningen

Het is geen geheim dat het niet makkelijk is om betaalbare woningen te bouwen. Er zijn verschillende redenen waarom dit zo is. Zoals een tekort aan geschikte locaties, hoge bouwkosten, weerstand, eisen vanuit de omgeving en strenge eisen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing.

Maar er is nog een andere factor die bijdraagt aan de uitdaging waar woningcorporaties mee te maken hebben: de eisen die gemeenten stellen bij de ontwikkeling van nieuwe woningbouwprojecten. Vaak hebben gemeenten hoge ambities en stellen zij strenge eisen aan de kwaliteit en duurzaamheid van nieuwe woningen. Hoewel dit op zichzelf positief is, kan het er ook voor zorgen dat woningcorporaties niet in staat zijn om betaalbare woningen te bouwen.

Gemeente

Daarom is het belangrijk dat gemeenten zich bewust zijn van de uitdagingen waar woningcorporaties mee te maken hebben en dat zij niet teveel eisen stellen en ambities stapelen. Natuurlijk is het belangrijk dat nieuwe woningen voldoen aan de nodige kwaliteits- en duurzaamheidseisen, maar dit mag niet ten koste gaan van de betaalbaarheid. 
Als gemeenten de eisen te hoog opstapelen, leidt dit tot hogere bouwkosten en langere doorlooptijden voor woningcorporaties. Dit kan er weer voor zorgen dat er minder betaalbare woningen beschikbaar komen, wat de problemen op de woningmarkt alleen maar verder verergert. 

Samenwerken

Daarom is het van groot belang dat gemeenten en woningcorporaties samenwerken om oplossingen te vinden voor de uitdagingen op de woningmarkt. Dit kan bijvoorbeeld door meer flexibiliteit te bieden bij de ontwikkeling van nieuwe woningbouwprojecten, zodat woningcorporaties de ruimte hebben om betaalbare woningen te bouwen die voldoen aan de nodige kwaliteits- en duurzaamheidseisen.

Kortom, het is van groot belang dat gemeenten niet teveel eisen stellen en ambities stapelen bij de ontwikkeling van nieuwe woningbouwprojecten. Door samen te werken en flexibel te zijn, kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar komen voor iedereen die dat nodig heeft.

Wij zien u graag op 20 juni. 

Bart van As 
bestuurslid Stichting Vastgoedmonitor Regio Foodvalley


#regiofoodvalley #woningmarkt #vastgoed #wonen #woonagenda